Търсене на имоти

Датският премиер отказа да продаде Гренландия на САЩ

Американският президент, Доналд Тръмп многократно е коментирал намерението си за закупуване на Гренландия, но датският министър-председател, Мете Фредериксен е нарекла идеята „абсурдна“. От своя страна, Тръмп я е обвинил, че е „гадна“ и „нелюбезна“, но  все пак, интересът му е само най-новата индикация за нарастващото геополитическо значение на острова, който привлича погледа и на Китай, пише CNBC. Гренландия е най-големият остров в света, а жителите му – 58 000 души, се справят сами с управлението му от 1979 г. насам. Най-големите икономически двигатели са риболовът и туризмът. Растящата му стратегическа стойност е тясно свързана с нови пътни платна в Северния Атлантик, които се отварят поради топенето на полярните ледени шапки. 80% от неговата сухопътна маса от 811 000 квадратни мили е покрита с лед и е богата на неизползвани природни ресурси - въглища, цинк, мед, желязна руда и редки минерали, чието количество не е известно.

Китай, въвлечен в търговска битка със САЩ, също проявява интерес да развива „Полярния копринен път“ на търговията през северноатлантическите корабоплавателни линии. През 2018 г. именно азиатската държава прави предложение  за изграждане на нови летища и минни съоръжения на Гренландия., но в крайна сметка оттегля офертата си. В доклад на Пентагона от началото на 2019г. публично се изразява загрижеността на Америка относно интереса на Китай към датския остров, тъй като „гражданските изследвания биха могли да подкрепят засиленото китайско военно присъствие в Северния ледовит океан, включително разполагане на подводници в региона като пречка срещу ядрени атаки“.

Администрацията на Доналд Тръмп не е първата, която прави разследване за закупуването на Гренландия. Президентът Хари Труман е изразил желание да придобие острова през 1946 г. за 100 милиона долара злато. След Втората световна война, САЩ и Гренландия сключват споразумение на острова да бъдат приютявани американските военни активи. Въздушната база „Thule“, най-северната американска военновъздушна база, работи там от 1943 г. и разполага със система за ранно предупреждение за балистични ракети и сателитна система за проследяване. За сега, Тръмп е отменил визитата си в Дания, която беше предвидена за 2 и 3 септември, но е съобщил, че пътуването остава „на изчакване“.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини