Търсене на имоти

Холандия открива най-големия велопаркинг в света

В държава, в която велосипедите са повече от населението, намирането на място за паркирането им се оказва проблем. Холандският град Утрехт е намерил решение на този въпрос и то ще стане общодостъпно в края на месец август 2019г. – в близост до железопътната гарата в града ще отвори врати най-големият в света паркинг за велосипеди. Конструкцията от бетон и стъкло притежава три етажа от блестящи двуетажни стелажи с място за 12 500 велосипеда: от товарни мотоциклети, които притежават семействата, до велосипеди за обществен транспорт под наем.
 

Съоръжението е част от национална стратегия, в която се отделят стотици милиони евро за подобряване на колоездачната инфраструктура в Холандия. Заместник-министърът по инфраструктурните въпроси е коментирал, че това е „тайното оръжие“ срещу задръстванията, лошото качество на въздуха и климатичните изменения, цитира „The Guardian“. По официални статистически данни, 60% от всички пътувания до работното място в Холандия се извършват с кола, а само една четвърт - с велосипед. Търсенето на алтернативен обществен транспорт нараства, прогнозира се, че основните четири града - Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт (известен като регион Рандстад) ще се разширят, а Холандия се бори да изпълни ангажиментите си за справяне с климатична криза, така че насърчаването на колоезденето е политически приоритет.
 

Националната железопътна служба „NS“ е инвестирала десетки милиони евро в паркинги за велосипеди, тъй като повече от половината пътници пристигали на гарата с колело, коментирал е говорителят Геерт Кулен. В холандските гари има около 490 000 места за паркиране на велосипеди и се очаква 5 милиона велосипедни возила за обществен транспорт през 2020 г.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини