Търсене на имоти

Налагат лимити на брокерските комисиони?

Нов закон, който може да ограничи комисионите на брокерите на недвижими имоти в Ню Йорк при сделки за отдаване под наем е бил посрещнат с масово негодувание от експертите в бранша. Предложеното законодателство ще ограничи комисионата им до максимален размер от един месечен наем и да лимитира годишните такси, които някои брокери налагат на наемателите от 12 до 15% от годишния наем, което ще намали печалбата им приблизително на половина, предава brokerpulse.com. Законодателството също така предлага да се изисква от брокерите да предоставят подробен списък за какво се използва тази таксата. Целта на новите правила е да направят възнагражденията на брокерите разумни и предсказуеми за новите и по-неплатежоспособни наематели.
 
Джонатан Грийнспан – президент на „On-Line Residential“:  „Последното десетилетие не беше добро за традиционния агент на имоти за отдаване под наем. Използването на интернет от собствениците и потребителите значително промени индустрията. Ако това законодателство бъде прието и таксите бъдат ограничени, този сектор на индустрията ще бъде осакатен непоправимо. Не мога да измисля и една разумна причина, поради която местната власт в Ню Йорк да трябва да бръкне в джобовете на брокерите”. 

Посредничеството при сделки с недвижими имоти е трудна индустрия, допълва Грийнспан, чиято компания предоставя интернет платформа за различни имоти и агенти-посредници.  Той обяснява още, че много хора се трудят като агенти за отдаване под наем на жилища в продължение на години, преди да успеят да направят приличен доход.
 
Джонатан Грийнспан – президент на „On-Line Residential“:  „Това е работа 24/7 без гаранция за успех. Вие не получавате компенсация за часовете, в които работите, а само възнаграждение за сделките, които сключвате. Налице е малко или никаква лоялност към потребителите. Това е бизнес, базиран на ръкостискане, упорит труд и надежда".

Съветът за недвижими имоти в Ню Йорк е излязъл с официално изявление, че законодателството е проблематично. "Агентите за недвижими имоти разчитат на комисионни за изхранване на семействата си, те предлагат ценна услуга както за наемателите, така и за собствениците", заявил е Джон Банкс, президент на REBNY, в изявление пред „Wall Street Journal“ и е допълнил, че решението за използване на агент за недвижими имоти е по избор и таксите са по договаряне.
 

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини